Město Rumburk
Návrh usnesení
15. Zastupitelstva města
konaného dne 29.7.2024

Schválení účetní závěrky k datu 31.12.2023 a závěrečného účtu města Rumburk za rok 2023

Na základě §43 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, je RM předkládán Závěrečný účet spolu se Zprávou o přezkoumání hospodaření města Rumburk za rok 2019. Dle §43 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, je nutno tento materiál projednat v zastupitelstvu obce do 30. června následujícího roku a v případě výhrad přijmout opatření k nápravě zjištěných nedostatků. Takto projednaný závěrečný účet vč. přijatých opatření je nutno předat do 15 dnů od projednání na příslušný Krajský úřad, odbor kontroly hospodaření ÚSC.


Na základě §43 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích
I. Zastupitelstvo města :

I.

rozhodlo schválit účetní závěrku města Rumburk k rozvahovému dni 31.12.2023,

 

II.

rozhodlo schválit "Závěrečný účet města Rumburk za rok 2023" a vyjádřit souhlas s celoročním hospodařením města bez výhrad (v návaznosti na usnesení §17 odst. 7 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů),

 

III.

rozhodlo uložit Ing. Ladislavu Růžičkovi, místostarostovi města postupovat v dalších krocích v souladu se zákonem č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí a seznámit se závěrečným účtem a přijatými opatřeními Krajský úřad Ústeckého kraje do 15 dní od rozhodnutí Zastupitelstva města Rumburk.




Růžička Ladislav, Ing.
2. místostarosta
Růžička Ladislav, Ing.
2. místostarosta
Předkladatel:Ing. Ladislav Růžička
Zpracovatel:Ing. Vladimír Buldra, odbor finanční
Vyjádření:
Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:30
Text důvodové zprávy:

Na základě §43 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, je Zastupitelstvu města Rumburk předkládán Závěrečný účet spolu se Zprávou o přezkoumání hospodaření města Rumburk za rok 2023. Dle §43 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, je nutno tento materiál projednat v zastupitelstvu obce do 30. června následujícího roku a v případě zjištěných chyb a nedostatků přijmout opatření k nápravě zjištěných nedostatků. Takto projednaný závěrečný účet vč. přijatých opatření je nutno předat do 15 dnů od projednání na příslušný Krajský úřad, odbor kontroly hospodaření ÚSC.

 

Zprávu o přezkoumání hospodaření a ověření účetní závěrky města Rumburk za rok 2023 zpracoval nezávislý auditor společnost ADaKa s.r.o., se závěrem:

 

A.  Na základě námi provedeného přezkoumání hospodaření města Rumburk jsme nezjistili žádnou skutečnost, která by nás vedla k přesvědčení, že přezkoumávané hospodaření není ve všech významných ohledech v souladu s hledisky přezkoumání hospodaření uvedenými v bodě III. této zprávy.

B.  Při přezkoumání hospodaření města Rumburk za rok 2023 jsme zjistili chyby a nedostatky uvedené v ustanovení § 10 odst. 3 písm. b) a c). Jejich popis je uveden v příloze A, která je nedílnou součástí této zprávy o výsledku hospodaření. 

C.  Nezjistili jsme případná rizika podle ustanovení § 10 odst. 2 písm. b) zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí, ve znění pozdějších předpisů, která mohou mít negativní dopad na hospodaření územního celku Rumburk v budoucnosti.

 

Více vlastní "Zpráva o přezkoumání hospodaření města Rumburk za rok 2023", která je součástí návrhu Závěrečného účtu města Rumburk za rok 2023.

 

Z důvodu toho, že město využilo své pravomoci v souladu s ustanovením §7 písm. c) zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí, ve znění pozdějších předpisů, vydalo Stanovisko města k návrhu zprávy o výsledku přezkoumání hospodaření  v souladu s ustanovením §7 písm. c) zákona č. 420/2004 Sb. Toto stanovisko je součástí "Zprávy o přezkoumání hospodaření města Rumburk za rok 2023", která je součástí návrhu Závěrečného účtu města Rumburk za rok 2023.

Z důvodu toho, že vydané stanovisko (viz. výše), nenahrazuje "VYJÁDŘENÍ A NÁVRH NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ" k nalezeným chybám, byl tento materiál doplněn o VYJÁDŘENÍ A NÁVRH NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ k Příloze A "ZPRÁVY NEZÁVISLÉHO AUDITORA o výsledku přezkoumání hospodaření pro ÚSC MĚSTO RUMBURK" - Příloha obsahující detailní popis zjištěných chyb a nedostatků podle § 10 odst. 3 písm. b) a c) a označení dokladů a jiných materiálů, ze kterých jednotlivá zjištění vycházejí.

 

Na základě doporučení nezávislého auditora je třeba koncipovat rozhodnutí zastupitelstva města tak, aby odpovídalo §17 odst. 7 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, tj. zda s celoročním hospodařením souhlasí bez výhrad nebo s výhradami. V případě výhrad musí zastupitelstvo tyto výhrady specifikovat ve svém rozhodnutí - usnesení. Pokud by nastala např. mimořádná situace ohrožující např. chod města nebo by zastupitelstvo shledalo např. hospodaření záměrně zkreslené, může zastupitelstvo navrhnout a následně schválit i stav, že s celoročním hospodařením města nesouhlasí. Pro každou z výše uvedených tří variant však musí najít zastupitelstvo nadpoloviční shodu zastupitelů. V případě, že zastupitelstvo nenajde nadpoloviční shodu ani pro jednu ze tří variant, což se stalo při projednávání "Schválení účetní závěrky k datu 31.12.2022 a závěrečného účtu města Rumburk za rok 2022", je takové usnesení neplatné a je na takový způsob pohlíženo jako kdyby zastupitelstvo města daný bod neprojednalo. Celý proces se tak znovu musí opakovat, nicméně už dochází k porušení zákona.

 

Návrh závěrečného účtu města Rumburk za rok 2023 včetně účetní závěrky k datu 31.12.2023 a včetně Zprávy o přezkoumání hospodaření a ověření účetní závěrky města Rumburk za rok 2023, kterou zpracoval nezávislý auditor společnost ADaKa s.r.o., byl řádně vyvěšen na úřední desce i na místě umožňujícím dálkový přístup. 

 

Návrh závěrečného účtu města Rumburk za rok 2023 včetně účetní závěrky k datu 31.12.2023 a včetně Zprávy o přezkoumání hospodaření a ověření účetní závěrky města Rumburk za rok 2023, kterou zpracoval nezávislý auditor společnost ADaKa s.r.o., byl řádně projednán ve Finančním výboru Zastupitelstva města Rumburk dne 17.06.2024 a zápis je součástí příloh tohoto materiálu. 

 

Bližší informace k uvedenému materiálu podá: Ing. Vladimír Buldra,

tel.: +420 412 356 237, mail.: vladimir.buldra@rumburk.cz

Materiál obsahuje:
Materiál projednán:
Přizváni: